Плакати "Госпожо Меркел, никакъв диктат, иначе ще има "Чехзит" издигнаха недоволните

Протести посрещнаха Меркел в Прага. Германският канцлер Ангела Меркел бе на еднодневно посещение в чешката столица.

 

Участниците в протестите изразиха несъгласие с миграционната политика на германското правителство.
"Още от сутринта по улиците на града, по които премина нейния кортеж, излязоха десетки недоволни от нея хора", съобщи пред медиите Петер Мах, евродепутат и председател на "Партията на свободните граждани". Партията с около 1000 членове се обявява против процеса на политическа интеграция на ЕС.


Партията на свободните граждани изпрати по чешките улици автомобили с плакати с призиви към канцлерката: "Госпожо Меркел, никакъв диктат, иначе ще има "Чехзит". От високоговорителите на покривите на тези автомобили звучаха повтарящите се думи на Петер Мах: "Уважаема госпожо Меркел, ние няма да позволим повече от Брюксел да ни диктуват квоти за разселване на бежанци. По-добре да излезем от ЕС и да тръгнем по собствен път!"


Ангела Меркел се срещна с чешкия премиер Бохуслав Соботка. Те разговаряха за перспективите за развитие на ЕС след напускането на Великобритания, решаването на миграционната криза, защитата на външните граници на Шенгенската зона и възможностите за разширяване на взаимното сътрудничество.

Чехия продължава да стои твърдо на позицията си, че няма да приема мигранти според квотите на ЕС, стана ясно след срещата на Меркел и Соботка.