Момичетата спечелиха бронз на Олимпиадата в Рио

Десетки близки, приятели и фенове на художествената гимнастика се събраха на летището в София, за да посрещнат „златните момичета”.

По темата

Грациите се представиха достойно на Олимпиадата в Рио и донесоха бронз за България. Малко преди 20.00 часа момичетата кацнаха в София заедно с треньора си Ина Ананиева, а феновете ги посрещнаха с питка, цветя и викове "Златни сте".

"Много съм щастлива. За мен самата Олимпиада не бе по-различна от състезанията, в които преди това бях участвала, защото аз имах много кратко време за подготовка. Нямах и нужния опит както другите, така че сякаш не осъзнавах, че съм на Олимпиада. Даже още не мога да осъзная, че взехме медал",  сподели след пристигането си Любомира Казанова. 

" Щастливи сме, че успяхме да зарадваме цяла България с медала, който дълго време чакахме и в крайна сметка сбъднахме нашата мечта", заяви Християна Тодорова. “За нас бронзовият медал е златен медал. Целта ни беше да вземем медал от Олимпиадата. Това беше нашата мечта и ние успяхме да я осъществим”, каза още тя.

“Наистина ми падна камък от сърцето и ми олекна на душата, когато взехме медала, защото знам, че този медал е за цяла България. Всичко това обаче ще ми липсва. Осем години работим с едни и същи хора и целият екип ще ми липсва страшно много, но в крайна сметка на всяко нещо му идва края”, разказа тя.

В изключително оспорвания финал на 21 август  Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова събраха общ сбор от 35.766 точки. Точно толкова получиха и сребърните медалистки от Испания, но заради по-високата оценка за изпълнение испанките се качиха втори на почетната стълбичка.

„Исках момичетата да играят така, както играха”, сподели пред NOVA треньорът на националния отбор Ина Ананиева  минути след официалното връчване на медалите в многобоя.  „Толкова сме щастливи, че накрая успяхме да вземем и медал от Олимпиада, само той ни липсваше”, каза още тя. 

След като се получи бронзовия си медал капитанът на националния ансамбъл Михаела Маевска призна, че това е било последното състезание за нея, Ренета, Християна и Цветелина.