Тя ще бъде допълнителна защита от потока мигранти

Унгария ще строи втора стена по южната си граница със Сърбия, за да се пази от нахлуване на мигранти, съобщи премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. 

По темата

Новата ограда ще бъде издигната паралелно на вече изградената и ще служи като допълнителна защита срещу евентуален поток от стотици хиляди нови бежанци, в случай че Турция промени миграционната си политика, обясни той пред унгарското държавно радио.
"Вече е в ход техническо проектиране на по-солидна защитна система наред със съществуващата, която успяхме да изградим бързо миналата година", посочи Орбан, цитиран от БТА.
Унгария трябва да е готова да реагира, ако споразумението между Турция и ЕС за затваряне на Балканския път на мигрантите към Европа се провали. "Ако не успеем с добри думи, трябва да ги спрем със сила, и ще го направим", каза Орбан. 
Сред мерките за тази цел унгарският премиер посочи укрепването на полицията от 44 000 на 47 000 души, като трите допълнителни хиляди ще бъдат постоянно разположени по южната граница. 
В интерес на ЕС е да работи с Турция и да се споразумява с нея по въпроси, които са в интерес на сигурността на Европа, отбеляза Орбан. 
По-късно днес унгарският премиер и лидерите на останалите държави от Вишеградската четворка ще се срещнат във Варшава с германската канцлерка Ангела Меркел, припомня Ройтерс. 
По този повод Орбан каза, че задача на политиците е да бъде променено решението на ЕС да отвори вратите за мигрантите и да ги разпределя на квотен принцип между страните членки. 
"Въпросът е дали Ангела Меркел ще прояви желание да промени заедно с нас това неработещо решение на Брюксел, дали тя желае да се бори заедно с нас за тази цел или не", подчерта той. 
На 2 октомври в Унгария се ще състои референдум дали да бъде приета някаква бъдеща система на ЕС за квотно разпределяне на мигранти, отбелязва Ройтерс.