"България отвисоко" предлага бърз начин да опознаеш родината

Интернет сайтът „България отвисоко” показва емблематични места и забележителности в България от птичи поглед и предлага бърз начин да опознаеш родината. 

Идеята хрумва на Атанас Паскалев, който се занимава с туристически маркетинг и е издал няколко пътеводителя. „Започнах да снимам и тогава наистина за първи път се изумих от това, че нещата изглеждат толкова различно отгоре”, разказа той. 

„Исках да покажа по един занимателен и съвременен начин част от нашата история. Исках на хората да им е любопитно, затова вкарахме и малко надписи, които дават кратка информация кой е обекта", обясни той. 

Един от обектите, които сайтът показва отвисоко е Земенския манастир. Той е основан през 11 век. Забележителното е, че манастирската обител е рухвала и възстановявана няколко пъти, а църквата със стенописите е оцеляла повече от 9 века. 

В нея се пазят уникални стенописи  като единствената битова, а не библейска сцена в целия свят, в която е изобразено изковаването на гвоздеите, с които Иисус е прикован на кръста. 

На сайта „България отвисоко” има и 16 филма, с които можем да полетим и да се докоснем до български крепости, нос Калиакра, световноизвестния плаж Болата, паметниците Шипка и Създателите на българската държава в Шумен.