Бойко Борисов се срещна с президента и премиера на южната ни съседка

Турция излезе с ултиматум към Европа. След среща с премиера Бойко Борисов, президентът на Турция Реджеп Ердоган си постави условията - до два месеца Брюксел да изплати милиардите по споразумението за бежанците и да премахне визите. 

По темата

Ако това не стане, Европа се изправяла пред огромен риск. От Истанбул българският министър-председател призова ЕС възможно най-скоро да реши спорните въпроси с Турция.

Премиерът дори трябва да занесе на германския канцлер Ангела Меркел послание от турския премиер Бинали Йълдъръм. „Искаме нашите европейски приятели да поемат повече отговорност във връзка с проблема с мигрантите”, заяви Йълдъръм.

Срокът, който Турция даде е до края на октомври. До тогава президентът и премиерът на страната очакват в сила да влезе облекчения визов режим за пътуване на турски граждани в Европа. „Ако споразуменията за реадмисия  и за либеразирането на визовия режим не влязат в сила, това ще постави Европа пред огромен риск”, коментира още турският премиер.

В процеса на добри и лоши България беше разграничена като приятел. Турция каза, че знае за миграционния натиск, пред който е изправена България и обеща да помага.

„Въпреки прекрасните ни взаимоотношения, аз в никакъв случай не станах по-спокоен. Аз не си представям как ще започнем да приемаме на летище София десетки хиляди мигранти, които ни връщат към Европа. Нито ще приема вариант България да е буфера между Турция и Европа”, заяви Борисов след срещата с турския си колега.

Борисов заяви увереност, че заедно ЕС и Турция могат да намерят изход от мигрантската криза. Премиерът обаче призна, че предстоят изключително трудни месеци на преговори. От Европейската комисия заявиха днес, че ЕС изпълнява споразумението с Анкара, а визите ще бъдат премахнати, когато бъдат изпълнени условията за това.

По време на визитата премиерът Борисов присъства и на официалното откриване на най-скъпото инфраструктурно съоръжение, което свързва Европа и Азия. За изграждането му са похарчени 2,5 млн. евро. Мостът е широк 59 метра и виси на 320 метра над морското равнище. Дълъг е 2 километра.