Ще получи ли тя подкрепата на съпартийците си?

Ангела Меркел възнамерява да обяви до есента на 2017 г. дали ще се кандидатира отново за канцлер на Германия. Това съобщи в петъчния си брой сп. „Шпигел”, позовавайки се на свои източници от партията ХДС (Християндемократичен съюз).

Изданието отбелязва, че отлагането на датата за вземане на решение се дължи на факта, че лидера на ХДС Хорст Зеехофер не е изяснил позицията си дали партията трябва да подкрепи нова кандидатура на Меркел за канцлер, или да издигне собствена кандидатура за поста.

По темата

„Канцлерът е изправена пред сложна ситуация, защото тя желае конгресът на ХДС да я преизбере с нов двугодишен мандат за председател на партията”, обяснява „Шпигел”.

Тя обаче може да спечели подкрепата на съпартийците си единствено, ако стане ясно, че през 2017 г. отново ще се кандидатира за канцлерския пост.

„От обкръжението на Меркел се опасяват също, че издигането на кандидатурата й без подкрепата на Зеехофер ще е в ущърб за нея в политически план”, отбелязва изданието.

Първоначално Меркел трябваше да реши тази пролет, но заради бежанската криза и конфликта с ХСС тя отложи решението за есента.

„Канцлерът е убедена, че ако партиите (ХДС и ХСС) проведат отделни кампании, то това ще навреди и на двете страни”, пише още „Шпигел”.