Ще се постигне ли единна европейска позиция по мигрантската криза?

Премиерът Бойко Борисов се срещна с канцлера Ангела Меркел заради мигрантската криза. Освен позицията на България, в тези разговори Борисов бе натоварен и с ролята на посредник между Турция и Европейския съюз.

По темата

Анкара постави ултиматум до два месеца да получи милиардите по споразумението за бежанците и да бъдат отменени визите за нейни граждани. Ако не, през октомври Европа може да бъде залята от огромна мигрантска вълна.

Срещата на Борисов и Меркел бе част от седмицата на дипломатически совалки на германския канцлер в опит да постигне единна европейска позиция по мигрантската криза. 

Премиерът Борисов написа в профила си във Facebook, че е важно всички страни-членки на ЕС да бъдат солидарни и заедно да се справят с мигрантския проблем, като се отчитат опасностите за фронтовите държави като България.

"Отново изразих позицията, че България е в изключително сложна ситуация, в която трябва да пази външната граница на ЕС и въпреки тежките моменти, ние успяваме по най-добрия начин да защитаваме европейската граница. За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с този проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България", коментира във Facebook Борисов преди срещата с Меркел.

В рамките на посещението министър-председателят Бойко Борисов представи българската позиция, според която e необходимо общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема.

"Ще защитавам българската позиция, според която e необходимо общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема. Освен това ще запозная колегите с темите, които обсъдих вчера в Истанбул заедно с турския премиер и президент, и отново ще подчертая, че единствено с воля и решителност от страна на ЕС и добра координация с Турция, ще се справим успешно с този проблем. Заставам зад европейското единство и защита на суверените на държавите ни. Убеден съм, че разумът ще победи популизма и ще изградим стабилност и сила в региона", коментира още на личния си профил премиерът.

В разширените дискусии участваха и министър-председателите на Хърватия, Словения и Австрия. Разговорите са част от работните консултации за бъдещето на Европейския съюз, инициирани от канцлера на Германия. Основна тема на дискусиите е мигрантската криза.

Снимки: ЕПА/БГНЕС и Facebook