Заради честванията затварят движението през прохода Шипка

България отбелязва 139 години от Шипченската епопея. Възстановка на епичните боеве на героичния връх, уроци по родолюбие и изложби ще са само част от честванията днес. Заради честванията затварят движението през прохода Шипка.

170 ученици се включиха в традиционното състезание по скоростно изкачване на стълбите до Паметника на свободата.

Най-бърза в изкачването на 890-те стъпала до върха бе Валерия Стоянова от Априловската гимназия в Габрово. Дванайсетокласничката премина трасето за 4.54 минути. Само със секунда по-слабо време даде Стефан Йосифов при старта на юношите.

Най-зрелищната част от празничните събития е мащабна възстановка на сраженията, в която участват над 250 родолюбци. В подножието на паметника на свободата има изложба на открито с оръжия, знаци и вещи на опълченци и руски воини. А традиционен руски борш къкри във военно-полева кухня.

Отбраната на Шипченския проход е може би една от най-героичните и решаващи битки с участието на Българското опълчение по време на Руско-турската Освободителна война (1877-1878г.) Сраженията се водят от 21 до 26 август 1877 г. между защитниците на прохода, намиращи се под командването на ген. Столетов и войската на Сюлейман паша, която ги превъзхожда по численост. Тези героични боеве и подвигът на българските опълченци остават в историята ни с името Шипченска епопея. Паметникът на свободата на връх Шипка е открит тържествено и осветен на 29 август 1934 г. 

Репортер: Мартин Георгиев