Гълъби излетяха от покрива на храма

Близки, приятели и колеги се сбогуваха с Димитър Цонев. Поклонението бе в столичния храм “Свети Седмочисленици”. Пред църквата се събраха стотици, които дойдоха да отдадат почит на известния телевизионен журналист. 

Сред тях бяха министърът на културата Вежди Рашидов, Симеон Сакскобургготски, политиците Михаил Миков, Сергей Станишев, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Ангел Найденов, Огнян Герджиков, Меглена Кунева, Даниел Вълчев, Татяна Дончева, Петър Курумбашев и др.

По тематаСтотици гълъби излетяха от покрива на църквата, а събралите се, за да изпратят журналиста започнаха да аплодират. По молба на неговата дъщеря Десислава това ще бъде финалният кадър, който тя ще постави във филма, който подготвя за баща си.

По темата

Семейството помоли хората да не носят цветя, а да подкрепят фондация за млади журналисти на името му. Погребение няма да има, защото тялото му ще бъде кремирано.

Сред присъстващите бяха още Христо Мутафчиев, Евтим Милошев, Цветанка Ризова, Вяра Анкова, Даниел Кънева, Донка Стамболийска, Драго Драганов, Сашо Диков, Юксел Кадриев, Росен Петров, Катя Генова, Маргарита Михнева, Севда Шишманова, Петя Тетевенска, семейство Баневи и много други.

„Винаги лъчезарен и усмихнат. Добър човек, отворен към света. Той внушаваше доброта”, каза Михаил Миков.

„Той самият беше голям добряк. Много ми помогна по време на премиерството. Имаше феноменално чувство за отговорност, за професионалност, но и на хумор, и да импровизира в трудни моменти. Въобще, беше чудесна подкрепа и лъчезарен човек”, каза Симеон Сакскобургготски.

Телевизионният партньор на Цонев от “Лице в лице” Цветанка Ризова заяви, че ще го запомни като съвършен колега, прекрасен и добър човек, който е бил спокоен, мъдър и добронамерен човек.

“Можеше да говори, а можеше и да мълчи”, добави тя.

„Той ме научи да си мърдам ушите. Беше искряща личност. Погледът му беше като шампанско. Винаги е бил много добре подготвен, когато съм бил при него. Като човек той страшно много обичаше живота”, сподели актьорът Христо Мутафчиев.

„Не обичам да оливам в думи скръбта си. Това е нещо много лично, но Митко ни изпревари всички. Аз бях наред от старите колеги”, заяви Маргарита Михнева.

Неговата дъщеря - Десислава, заяви, че ще посвети журналистическата си кариера на това да продължи неговото дело, защото си е отишъл много рано и е имало още много неща, които да направи.

„Аз се чувствам длъжна да направя това в този момент, защото единственият начин, по който мога да преодолея неговата загуба, е да направя така, че той да продължи да живее с неговите идеи, с тази фондация и с тези журналистически награди “Димитър Цонев”, каза Десислава.

Тя допълни и че във вторник ще бъде обявена дарителска сметка, в която ще се събират пари за създаването на наградите, които тя се надява да станат традиция в българската журналистика и се надява нещата да вървят само напред и нагоре, както той в момента пътува нагоре.

Припомняме, че телевизионният водещ почина на 23 август, след като не можа да се възстанови от тежкия инсулт, който получи. На той щеше да навърши 57 години. Димитър Цонев бе приет в реанимацията на Военна болница на 14 август, след като получи масивен инсулт на връщане от почивка в Евксиноград, където са били заедно с дъщеря им Деси Цонева и внучето им.