За убийството на един човек получава по 430 долара

Как изглежда една жена, на която й плащат за да убива безжалостно наркодилъри?

Би Би Си успя да се срещне с филипинката Мария (името й е сменено), която работи по договор с правителството точно това. Досега Мария има 6 успешни екзекуции, а в свободното си време е срамежлива и леко нервна майка с бебе в ръце, съобщава "Марица".

Преди три месеца филипинският президент Родриго Дуерте обяви война на наркотиците и тогава се появиха килъри с нежни имена като Мария. Правителството търси такива убийци, които да работят по договор за него, защото те не будят подозрение. В екипа на Мария има още две млади жени. Откакто е избран на поста си, президентът Дуерте поощрява полицията и обикновените граждани да убиват наркодилърите като кучета. Тази политика е считана за доста противоречива.

На въпрос на ВВС кой й дава заповедите Мария отговаря: "Нашият шеф - полицейският бос".

В деня, в който говори пред британската медия, тя е заедно с мъжа си. Двамата току що са разбрали, че бандите са научили истинския им адрес и трябва спешно да напуснат дома си. Мария започнала черния си занаят, след като мъжът й бил нает от полицай да убие събирач на наркодългове. По едно време екипът на мъжа й имал нужда от жена и така се включила и тя. Те получават по 430 долара на убийство от полицията. Парите се делят на хората, които участват в удара. Тези средства са много за бедните филипинци.

Президентът Дуарте е може би първият държавен глава в света, който спечели изборите с обещанието си, че за първите 6 месеца от встъпването си в длъжност ще убие 100 000 престъпници.

"Животът на 10 или 100 от тези идиоти не значи нищо за мен", каза Дуарте преди да встъпи в длъжност на 30 юни.

Оттогава досега са екзекутирани над 1900 бандити, свързани с наркоразпространението. Само 756 от тях са убити от полицията. Останалите са ликвидирани от платени убийци като Мария.