Отбелязваме последния ден от седмото издание на фестивала "София диша"

Баскетбол, танци, литературно четене, филмови прожекции. Всичко това, разположено на столичния булевард „Александър Стамболийски”, вместо обичайните задръствания от коли. Днес е последният ден от седмото издание на фестивала „София диша”. За първи път се затваря булевард. До 300 стигат участниците във фестивала, а посетителите са хиляди. Откриваме Ивета в центъра на булеварда, докато се учи да стреля с лък.

„Смятам, че мястото е прекрасно. Навремето правиха панаир там по Коледа, ама преди много години”, разказва Ивета.

И докато на някои им се иска всеки ден по булевардите да няма автомобили, шофьорите се изнервиха от задръстването, което се получи по съседните булеварди.

„Адски много и защо е затворен пътят ми е интересно”, пита ни Ангел.

След като разбират причината, Ангел и приятелите му признават, че този път поне задръстването е заради нещо хубаво.

„Много е изнервящо и има много шофьори, които просто не са за пътя. Поне е за нещо хубаво и можем да излезем на чист въздух сред хора”, казва Ангел.

А освен чист въздух, тук можете да откриете всичко - от бойни спортове, през къси филми, тенис на маса, подвижни книжарници, танци и песни, та до роботи.

„Обикновено на ден идват към 15 000 души, като последната неделя на август винаги е била най-силна. Това е и причината днес да сме тук на булеварда”, обяснява творческият директор на „София диша” Стоян Зиков.

А по средата на булеварда срещаме Калина от Училище по роботика. Нейният павилион привлича и малки и големи.

„Общо взето представяме какво правим, на какво са способни роботите, макар и от лего. Това е катапулт, който изстрелва, имаме куче, което засича препятствия и бяха от тях”, обяснява Калина.

Булевардът ще остане все така пъстър и интересен до 22 часа вечерта.