"Ще направя изявление в подходящ момент", заяви германският канцлер

Ангела Меркел не е готова да каже кога ще обяви дали ще се кандидатира за нов мандат като канцлер на Германия, информира БГНЕС.

"Ще направя изявление в подходящ момент относно кандидатурата за канцлер на изборите през 2017, както и за председател на партията Християндемократически съюз. ХДС ще избира нов лидер на конгрес в Есен през декември", заяви Меркел в интервю за телевизия ARD.

Според списание „Шпигел“ Меркел иска през пролетта на следващата година да обяви решението си дали ще се кандидатира или не за нов мандат. Първоначално смятала да направи това през пролетта на тази година, но заради миграционната криза и конфликта с Християнсоциалния съюз (ХСС), главно по въпроса за приема на бежанци, отложила решението за есента.

В същото вреве Ангела Меркел призова гражданите от турски произход да участват активно в германското общество и да не пренасят в Германия конфликтите в Турция.

"На първо място и преди всичко не трябва да бъдат пренесени конфликтите, съществуващи в Турция, в Германия. Вместо това онези, които живеят тук от години и вероятно имат и германско гражданство, нека участват в развитието на страната и ако го искат, ние бихме ги приветствали за това", каза още канцлерът.

Меркел разкритикува страните в Европа, които казват, че няма да приемат мюсюлмански бежанци. Тя изрази надежда, че страните от ЕС ще постигнат съгласие по най-трудните въпроси, свързани с мигрантската криза, един от които е как по-справедливо да бъдат разпределени кандидатите за убежище сред 28-те членове на съюза.

"Всяка страна трябва да даде своя принос и не изключи възможността на някои от тях да бъде позволено да приемат по-малко имигранти, ако имат по-голям финансов принос.Как точно ще се балансират нещата, остава да видим. Онова, което продължавам да мисля, че е грешно, е, че някои казват: Не желаем мюсюлмани в страната си независимо дали са в хуманитарна нужда или не. Ще продължим да обсъждаме това", каза още германският канцлер и повтори позицията си, че блокирането на бежанци заради тяхната религия е грешно.