За първи път матурата е разделена на три модула

Над 5 000 зрелостници се явиха на поправителна матура по български език и литература. За първи път изпитът беше разделен на отделни части - т.нар. модули. 

Оказа се обаче, че повече от половината зрелостници, явили се днес на изпит, не бяха разбрали за новите правила.

По темата

Изпитният вариант беше изтеглен точно в 05:30 часа сутринта. От ведомството се похвалиха, че този път нямат сигнали за предварително купуване на отговорите.

„За нас в министерството е важно да не изтече информацията оттук. А ако влезе отвън, това може да се установи как става”, заяви зам.-министърът по образованието Диян Стаматов.

Малко преди 08:00 часа дворовете на 175 училища в страната се напълниха със зрелостници. Това са учениците, които първи  изпробваха новата модулна система за решаване на теста. Те имаха право да излизат от стаята само между отделните модули. С връщането в изпитната зала се отнема правото за връщане към същите тестови задачи.

 

„Това е едно добро решение за спиране изтичането на информация с различни технически средства, които явно децата продължават да използват”, обясни Нина Чанева, директор на 23-то СОУ.

За новия начин на провеждане на изпита учениците разбраха от екипа на NOVA.

През май слабите оценки на матурата по български език и литература в 12-ти клас бяха 4 189 - рекордно висок брой от началото на провеждането на матурите през 2008-ма година.