Причината - влак дерайлира край Петърч

Влак дерайлира и затвори жп-линията от София към Драгоман. За денонощие повече от 27 композиции, част от които международни, са спрени. Инцидентът е от неделния следобяд, когато седем вагона, натоварени с въглища излязоха от релсите.

Товарният влак карал въглища от мината в Станянци към Голямо село. Малко след гарата в Костинброд излязъл от релсите и се обърнал.

По темата

„12 вагона. Седем вагона от състава, като четвъртия от локомотива, поред дерайлират и вследствие на дерайлирането, вагоните полягват”, обяснява инж. Бойчо Скорбански от „Железопътни произшествия” към министерството на транспорта.

Машинистите извадили късмет и се измъкнали невредими. Релсите обаче буквално били потрошени.

„Около 200 метра е разрушението на железния път. Влакът е 930 тона”, обясни инж. Бойчо Скорбански от „Железопътни произшествия” към министерството на транспорта.  

Разследващите предполагат, че технически проблем е извадил композицията от релсите.

„Скоростта е под 80 км/час. Влакът се е движил под тази скорост”, добяви инж. Бойчо Скорбански.

Работата по разчистването продължи през целия ден. Счупените релси бяха премахнати, а на тяхно място поставени нови. Дерайлиралите вагони ще бъдат преместени през следващите дни.

Заради ремонта, вместо с влак, хората пътуващи посока Белград, бяха извозвани с автобуси. А каква е стойността на щетите, ще стане ясно след като приключи разследването.  

Късно тази вечер се очква жп линията София - Драгоман да бъде отворена за движение.