Двудневният празник е „витрина” на африканската и карибската култура в Лондон

Най-големият уличен фестивал в Европа – Нотинг Хил в Лондон, посветен на карибската култура, започна в неделя в ранни зори.

Стотици хиляди се стекоха през целия ден за 50-годишнината на карнавала.

Стартът на празника винаги е в Деня на детето и тази година беше даден с бой с цветни бои, а участниците носеха цветни и ярки дрехи.

По темата

Карнавалът продължава два дни. За това време полиция в Лондон арестува повече от 100 души, предаде БТА. Още на откриването му е имало четири нападения с нож и четирима мъже на възраст между 15 и 20 г. са били ранени, като 15-годишно момче е в критично състояние.

Хиляди обаче избягнаха насилието и се насладиха на колорита. В рамките на карнавала в Нотинг хил се представят над 60 групи, пресъздадени чрез 38 аудио системи.

Двудневният карнавал е "витрина" на африканската и карибската култура и редовно привлича над един милион души, които танцуват и се забавляват зад множество цветни платформи и звукови системи.

Фестивалът съществува от 1959 г., когато началото му слагат имигранти по подобие на такъв празник в Тринидад. Първото му официално издание е през 1964 г. Постепенно събитието прераства от фестивал с участието на няколко групи в огромно улично парти, което привлича ентусиасти от цял свят. 

Празненствата обикновено започват в последната събота на август и продължават до понеделник, когато е и главният парад.