Първата копка беше направена от Лиляна Павлова

По темата

По-близо до гръцкото море, но след 2 години. Днес започна строителството на отсечката от магистрала "Струма". Първа копка на магистрала "Струма" в участъка от Кресна до Сандански направи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. 

В този участък ще бъдат изградени два пътни възела - при Струмяни и при Сандански, 25 големи съоръжения - мостове, надлез над жп линията София - Кулата и селскостопански подлези. 

Общата дължина на автомагистрала „Струма" - от Даскалово до границата с Гърция е 150 км. Строителството ще струва 280 милиона лева и ще облекчи още трафика към Гърция.

Символичната копка беше направена край село Микрево, където ще бъде построен пътен възел Струмяни. Ще има и още един - при Сандански. Новата отсечка ще започва от Кресна и ще стига до Сандански.

Трасето ще бъде дълго около 24 км. На него ще бъдат изградени 25 големи съоръжения-мостове, жп надлез, 9 селскостопански подлеза и надлеза и 4 площадки за отдих с тоалетни. И всичко това за около 280 млн лева с ДДС или средно по  около 12 млн на километър. 

"Остават само 60 км, за да може да бъде изцяло изградена тази автомагистрала, за да можем именно с нейното изграждане, да спасим много човешки животи", обясни регионалният министър Лиляна Павлова. 

Новата отсечка ще бъде готова най-късно през пролетта на 2019 година. Остава, обаче големия проблем с строителството през Кресненското дефиле. Засега остава работния вариант -еднолентов път по старото трасе посока Сандански и изграждане на ново, в обратната посока.

"Да намерим най-доброто решение, за да спасим човешки животи, да запазим прекрасната природа и да намерим най-доброто техническо екологично решение, което е и финансово възможно и постижимо, защото парите от Европа имаме до 2020 г.", коментира министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. 

Затова строителството на последния лот от магистралата трябва да започне най-късно през 2020 г.

Репортер: Екатерина Николова