Съдебното решение касае и други, които в момента са извън страната

Специализираната прокуратура за борба с тероризма и организираната престъпност в Истанбул поиска задържане под стража за 35 арестувани, сред които и журналисти. Съдът уважи това искане, информира БГНЕС.

По темата

Заради подозрения за връзки с организацията ФЕТО – Паралелна държава на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, зад решетките ще останат редакторът на електронното издание на „Хюрриет“, бившият главен координатор на в. „Йени шафак“ и колумнист в закрития „Заман“ Нуруллах Йозтюрк, репортерът от „Саманйолу-хабер“ Расим Йълмаз, уволненият от „Йени шафак“ коментатор Абдуллах Аккуш, Юнус Тирякъ и Левент Арап от „Бугюн“ /също затворен от властите/, кореспондентите на „Радикал“ и „Мейдан“ от Анкара Юмер Шахин и Айхан Шимшек.

Съдебното решение обаче касае и други, които в момента са извън страната – Ергун Бабахан, проф. д-р Осман Йозсой и Шемсетин Ефе. Полицията е разбила с железен прът вратата на дома на Явуз Байдар, който отсъствал със семейството си и не е успяла да го арестува, но извършила претърсване.

Днес по обяд Синдикатът на журналистите в Турция разпространи протестно изявление, в което се подчертава грубото нарушение на закона при арестите на десетките журналисти – без доказателства за вината им и без решения на съдилищата по места. Преди днешната операция в Истанбул в затворите очакват съдебни процеси близо 80 журналисти, както и 27 разпространители на една медия.