Това реши Националният съвет на БСП

По темата

Ден преди старта на политическия сезон, законодателството остана на заден план, а президентските войни очевидно ще бележат началото му. В Народното събрание парламентарните групи се събраха в аванс преди утрешното заседание.

Президентските избори няма как да не вълнуват в навечерието на новия парламентарен сезон, особено след катаклизмите, на които станахме свидетели през последните седмици.

ГЕРБ отново смениха датата, по-точно - месецът, в който ще обявят кандидата си и така - чакаме това на 2-ри октомври. БСП пък прехвърлиха номинацията на ген. Радев в ръцете на инициативен комитет. И двете събития станаха повод за междупартийно заяждане и може би а подгряване за предстоящия сезон.

С приближаването на обещаната през септември новина, ГЕРБ си харесаха октомври. И отложиха с още един месец обявяването на кандидата си. Така тяхната двойка ще е ясна само два дни преди регистрацията в ЦИК.

След развода с АБВ пък, БСП решиха, че ген. Румен Радев няма да е партийна, а гражданска номинация. Издигнат от инициативен комитет, начело със Стефан Данаилов. 

„БСП не отстъпва от номинацията, ще имам свои представители”, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

А по всичко личи, че темата Турция ще даде начало на предизборните спорове. От БСП поискаха премиерът веднага да се яви в парламента, за да обясни какви ангажименти е поел при посещението си в Анкара.

От БСП още вчера пожелаха свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента по темата Турция. А държавният глава им отговори, че това не е платформа за предизборни битки.

„Докато аз съм президент, няма да допусна КСНС да се политизира и няма да допусна КСНС да бъде използван за предизборни цели. Същевременно вратата е отворена тук в президентската институция за всички политически лидери от всички партии, които имат своите притеснения, които аз като държавен глава ще чуя и ще преценя в рамките на своите конституционни задължения какви последващи стъпки да предприема”, се казва в позицията на президента Росен Плевнелиев.