Така освен животинските видове, ще се спасят и човешки животи

„Трафикът през Кресненското дефиле трябва изцяло да бъде спрян”. Думите са на алпиниста Боян Петров, който пострада точно преди седмица в катастрофа в дефилето.

В първото си интервю след катастрофата, алпинистът заяви, че инцидентът с него и колегата му Андрей Ковачев напълно го е убедил, че пътят към Гърция категорично не трябва да минава през Кресненското дефиле.

Според Боян Петров новата магистрала трябва да се построи на върха на Кресненското плато. Така освен животинските видове,  ще се спасят и човешки животи. 

На 23 август Андрей Ковачев и Боян Петров трябвало да преброят прегазените животни по Е-79, където се планира да мине автомагистрала „Струма”. Целта им – да разберат колко е опасно трасето. Резултатът – и двамата са в болница, след като бяха пометени на пътя. Изводът на  Боян Петров – трафикът през дефилето трябва да спре.

По темата

„С Андрей работехме на пътя с жилетки, в аварийната лента, обозначени, но това е място, което знаем, че е все по-опасно и черно като статистика не само за животните, но и за хората. В дефилето магистрала не трябва да има”, заяви Боян Петров.

Така, след покоряването на осем 8-хилядника, пред алпиниста Боян Петров се изправя нов връх и нова цел – да убеди държавата трафикът през Кресненското дефиле да спре.

„Това, в което искаме да убедим правителството, е да изнесем целия трафик извън дефилето. Ще настояваме за цялостна източна тангента за целия трафик извън дефилето”, заяви Петров.

Според последния план на държавата обаче трафикът трябва да се раздели на две – към Кулата ще пътуваме през дефилето, а обратно ще се връщаме по изцяло нов участък – през платото. Изпълнението на идеята на Боян Петров щяло да оскъпи изграждането на магистралата с над един милиард.

„Технически е възможно изграждането горе на 4 ленти. Бяхме там командировка и видяхме, че е реално и възможно. Аз от толкова ходения в дефилето за първи път видях, че всеки може да стане жертва и тогава го чувстваш, че този проблем е решим”, заяви алпинистът.

Инцидентът няма да спре порива на алпиниста към покоряването на нови върхове.

„След дни в реанимация и прескачане на трапа, възстановяването върви по план. Минал съм през много физически травми и за мен това е част от катеренето, духът е важен, а него съм запазил. За следващата година съм планирал Еверест. Предстои раздвижване и укрепване и после пак заминавам”, заяви алпинистът.