Градът е бързо развиващ се и с богата културна история, пише британското издание

Една типична лятна вечер в Пловдив - децата се къпят шумно във фонтаните на градския парк, а младите програмисти се събират в Hackafe - средището на IT-специалистите, разположено в историческия център на града.

Вторият по големина град в България, с население от 350 000 души и богата културна история, претърпява дългоочаквано възраждане, пише Financial Times. Георги Стоев, местен икономист, изчислява, че чуждестранни и местни инвеститори са налели 4 млрд. евро в пловдивски компании от 2011 г. насам след дълъг период на икономическа стагнация.

ВИЖТЕ КРАСОТИТЕ НА ПЛОВДИВ

Резултатите - безработицата в града е само 4,9% - много по-ниско от средните за страната 8,1%, а на местна почва се развиват сферите на логистичните услуги, автомобилните части и софтуерните технологии, обслужващи глобалния пазар.

Възстановяването на Пловдив изглежда още по-впечатляващо в сравнение с тежкото положение на очуканата от рецесия южна съседка Гърция.

Много гръцки инвеститори се оттеглиха от проектите в българския банков сектор и в сферата на недвижимите имоти, когато кризата в тяхната собствена страна се задълбочи. Други гръцки предприемачи обаче преместиха централите си, за да се възползват от 10-процентните данъчни ставки в България за корпоративни и лични доходи, който са най-ниските в ЕС.

"Ние отхвърляхме Пловдив като ниско-технологичен производствен център с неголеми перспективи за развитие", коментира бивш гръцки строителен предприемач, който сега е консултант в София.

Европейските фондове допринесоха за облагородяването на елегантния център на Пловдив. Той е изграден през 19-и век и се намира върху богатия древен римски град Филипополис. Музеи и художествени галерии бяха обновени: през 2019 г. в града ще постигне дългогодишната си амбиция да бъде Европейска Столица на културата.

Редактор: Гергана Тенева