Това стана ясно по време на инспекцията на работата на строителите

Тапи по магистрала „Хемус” – поне до лятото на следващата година. Причината е, че ремонтите на тунели и виадукти по магистралата ще продължат по-дълго от планираното. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова.

Вече 2 месеца от София до Варна придвижването става само по едната тръба на тунела при „Витиня”. Ремонтът в другата трябваше да продължи до декември. Но работата се оказала повече от планираната. И така поне до средата на следващата година се очаква да има затруднен трафик.

Тапи се очакват и заради ремонтите в тунела Ечемишка и на два виадукта по магистралата.

СНИМКИ ОТ РЕМОНТИТЕ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

 

По темата

След близо 30 години без ремонт работата в тунела „Витиня” започна в края на юни.

„За целия тунел се предвижда изцяло нова дренажна система, ново отводняване, нова хидроизолация, осветление, вентилация”, обясни проектантът инж. Калин Калчев.

Още в началото на ремонта обаче проблемите излизат наяве. Най-важната задача в момента е смяна на изолацията, която сега напомня по-скоро призрачен сюжет, а заради нея се стига до редица течове и наводнения в тунела.

„Общата дължина на тунела е 1200 метра. В 720 е имало проблем с течовете още с пускането на тунела”, обясни Калчев.

А заради липсата на армировка в облицовката на тунела бързо се стигнало до разрушения.

„Има пукнатини в бетона и е имало голяма опасност от падащи парчета върху преминаващите автомобили. Така че ремонтът е изключително наложителен”, обясни инж. Лазар Лазаров от Агенция „Пътна инфраструктура”.

От облицовката на тунела в момента са останали само бетонни късове. Съвсем скоро обаче ще има изцяло нова хидроизолация, която няма да позволи повече течове.

Така първоначалният план ремонтът да завърши до зимата, се оказал невъзможен.

„Съоръжението е в много по-тежко състояние и затова ще ни трябват между 6 и 9 месеца, за да изпълним всичко. Извиняваме се на шофьорите за причинените неудобства, но аз съм убедена, че всеки един предпочита да стигне жив, безопасно и без инциденти, за сметка да изчака в задръстване”, коментира регионалният министър Лиляна Павлова.

Така тапите по „Хемус” ще продължат поне до следващото лято.

Пътят ни до Варна ще е затруднен и заради ремонти - на следващия тунел „Ечемишка”, както и на два виадукта.