В максимума му Луната ще скрие 94% от Слънцето

Над част от Африка, о-в Мадагаскар и о-в Реюнион утре ще има пръстеновидно слънчево затъмнение, като в максимума му Луната ще скрие 94% от Слънцето, съобщи АФП, цитирана от БТА. 

По темата

Макар и слънчевото затъмнение да не е пълно, спектакълът ще е зрелищен, защото Луната ще покрие голяма част от слънчевия диск и в един момент тя ще се разположи централно пред него.

Пръстеновидно слънчево затъмнение се наблюдава, когато Луната преминава в частта от орбитата си, която е по-отдалечена от Земята. При този вид затъмнения лунният диск е по-малък от слънчевия и Слънцето се вижда като пръстен около Луната. Светлината в районите със затъмнение ще намалее, но няма да стане мрачно, както при пълно слънчево затъмнение. Тя ще е като при облачно време.

Затъмнението ще е пръстеновидно само за зоните под траекторията на сянката на Луната. Извън тази зона от 100 км то ще е частично.

Пръстеновидното затъмнение ще започне в 6,13 ч. по Гринуич над Южния Атлантически океан. След това ще премине над Африка през Габон, Конго, Танзания, Североизточен Мозамбик и Мадагаскар. Ще приключи в 12 ч. по Гринуич над Индийския океан.