Няма пострадали българи при бедствието

Българи останаха без подслон в Гърция. След потопа в Пелопонес и Солун беше обявено извънредно положение. Изключително тежка остава обстановката в западните и централните райони на страната. 

ПОРАЖЕНИЯТА, НАНЕСЕНИ ОТ ПОРОИТЕ И УРАГАНИТЕ В ГЪРЦИЯ, ВИЖТЕ ТУК

Пороите за последните дни взеха четири жертви и нанесоха огромни щети. Двуметрова кална стена, която помита ниските части на града. Така хората в най-тежко пострадалия град Каламата описват ужаса, връхлетял със смъртоносна сила през нощта. Там цари хаос и безпорядък. Автомобили, носени от силната вода, са един върху друг и почти неизползваеми. Има тонове кал по улиците.

Най-беззащитни се оказаха възрастните хора. И трите жертви във водния ад са над 60 години

По улиците на Каламата често се чува българска реч. Някои почиват там, а други работят. Багерите, пожарните и помпите не стигат. Хората виждат безсилието на местната власт и недоволстват. Кметът Панаджиотис Никас настоява за повече търпение, тъй като пострадалите домове са стотици.

Виновна за калния потоп, според голяма част от хората, е строящата се магистрала над града. От общината обещаха да ускорят описването на щетите, за да стихне напрежението.

В Солун в рамките на 24 часа синоптиците са засекли 15 хиляди мълнии. Рекордни валежи вчера имаше на остров Корфу - за 24 часа паднаха 381 литра на квадратен метър, а на западния бряг се образуваха смерчове. В Солун още се издирва една 40-годишна жена, изчезнала при бедствието. Няма данни за пострадали или бедстващи български граждани вследствие на наводненията в Пелопонес и Западна Гърция, съобщиха от външно министерство.

След щетите които нанесе през последните 48 часа, циклонът, който премина през Гърция, вече отслабва. Той се намира над Северозападна Гърция и до края на седмицата се очаква да се разпадне. В района на Халкидики през следващите 48 часа се очаква валежите да достигнат едва до 10 -15 л/кв. м. Подобрение на времето и повече слънце се очакват в неделя.

България остава в североизточната периферия на циклона и затова влиянието му над нашата страна е минимално. Утре повече слънчеви часове ще има над Източна България и Дунавската равнина. Над Югозападна част от страната облачността ще е променлива, по-значителна привечер, когато ще започнат слаби валежи.

И още една силна буря имаше към 18.00 часа на остров Закинтос. Спряло е електричеството, има отменени полети. Няма пострадали хора, но са нанесени материални щети от пороя и вятъра - изкоренени са дървета, повредени са автомобили.

СНИМКИ ОТ БУРЯТА НА ОСТРОВ ЗАКИНТОС ВИЖТЕ ТУК

Така равносметката от бедствието в Гърция е четирима загинали и един безследно изчезнал. Извънредно положение в две от най-големите области в южната ни съседка. В Епир пожарникарите спасиха румънка и двете й деца, след като водата отнесла колата й. В Солун спасените са 24-ма, още над 50 души са измъкнати от водите в други области на Гърция.

Междувременно гръцката метеорологична служба излезе с извънредно съобщение. В следващите часове над страната се очакват нови проливни дъждове. Предупреждението към хората, особено ако са на приземни етажи, е да вземат мерки за своята безопасност. 

Посолство на Република България в Атина, Република ГърцияПри необходимост българските граждани могат да се обръщат за съдействие към дипломатическите и консулски представителства на България в Гърция:

Адрес: Greece, 15452 Athens, 33-A Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico

Teл.: +30 2106748 106; +30 2106748 105

Факс: +30 2106748 130

Дежурен телефон в извънработно време: +30 6937 096 220

E-mail: Embassy.Athens@mfa.bg

Website: www.mfa.bg/embassies/greecе

Генерално консулство на Република България в Солун, Република Гърция

Адрес: ул. Н. Ману N12, ул. Е. Абот N1, пощенски код: 54643 Солун

Тел.: +30 2310 829210

Тел.: +30 2310 869 495

Дежурен телефон в извънработно време: +30 6973 550 133

Факс: +30 2310 854 004

E-Mail: Consulate.Thessaloniki@mfa.bg

Website: www.mfa.bg/embassies/greecegk/