Родителите на Емо в задочен спор с Фонда за лечение в чужбина

Защо се бави лечението на дете, за което всеки ден е от значение? И защо вместо това, родителите му водят задочен спор с Фонда за лечение на деца в чужбина? Може ли да се

По темата

навакса загубеното време, за да заживее едно четиригодишно момченце здраво и щастливо? 

Първата ни среща с Емо е точно преди  месец - само на 4 години, той срича и брои. Очарова стотици непознати. Те откликват с пари на страшната диагноза на детето: рак на костния мозък. Но майката апелира благодетелите да спрат.

Днес Емо е уморен - от полет до Германия. На този полет майка му е разчитала да започне лечението - с пари от Фонда за лечение на деца. Той обаче още не е взел решение. И не защото очаква висока цена - примерната е 440 хиляди евро. А защото според консултиращите експерти, лечението на Емо е възможно и в България.

"Те заминаха, без изобщо да се появят в която и да е българска клиника, а лечението щеше да бъде вече започнато с абсолютно същите медикаменти. Защото специалистите по онкохематология в света имат уточнени еднакви схеми на лечение", коментира директорът на фонда проф. Владимир Пилософ. 

Майката на Емо не приема лекарските критики, че действа на своя глава. На два пъти обаче тя е чула, че лечението му е одобрено от обществения съвет на фонда - на 17 и на 31 август. Все така, общественият съвет ще трябва да се произнесе и на 14-ти септември, след като разгледа двете експертни становища, които препоръчват лечението на детето да започне в България.

Вече втори месец е видно, че задочната размяна на реплики между родители и фонд не помага. Майката на Емо плаши със съд. Директорът на центъра отговаря, че работи по правилата. Пари в сметката на Емо за Германия няма - не и достатъчно. А време за губене няма - никакво.