Това обяви премиерът по време на посещението си в русенско село

Европейската гранична полиция ще започне да работи от България на 6 октомври. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в русенското село Басарабово в събота.

Именно заради най-доброто справяне от Гърция, Италия, България, Финландия - крайните държави на ЕС, на 6 октомври Европейската гранична полиция ще стартира от България. На нашата граница с комисарите може би и Доналд Туск ще дойде“, заяви Борисов.

Министър-председателят коментира и други актуални теми по време на визитата си в Басарбово, където откри новия площад и разгледа строящата се църква в Басарбовския скален манастир, съобщава БГНЕС.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА ВИЖТЕ ТУК

Толерирам всяка партия и я поздравявам, когато е издигнала свой кандидат и застава зад него. Може да се похвали с успех, може да се похвали и със загуба, да понесе поражение. Не приемам да се криеш зад независими кандидати, зад хора, които нямат нищо общо с партията ти. Не се меся в работите на другите партии, но поздравявам тези, които самостоятелно участват, носят си своята отговорност, и ако имат успех, всички ще се съобразим с него“. Така премиерът Бойко Борисов коментира заявката на ДПС да издигне собствена кандидатура за президентския вот през ноември.

По темата

Всички казват: „България веднага в Шенген!”. Само че днес нашият интерес не е този. Ако искат да ни приемат, с радост ще приемем, естествено, но сега малко и ние ще им кажем: „Години наред си играехте с България малко игрички, сега ние зор нямаме за Шенген”, каза Борисов.

От изказването на премиера стана ясно още, че във вторник или сряда парламентът ще се събере във връзка с плащанията за двата реактора на АЕЦ „Белене“.

Дойде денят за плащане и пак, за мой ужас, по време на моето правителство. 1,2 млрд. живи пари платихме за американските централи. За двата реактора, които Женева ни осъдиха да платим, първоначално някъде около 800 млн. живи пари от бюджета ще извадим да дадем. И това се дължи на двете правителства, които са подписали тези договори. И ако не бях спрял на „Уестингхаус” реактора в Козлодуй, откъде пари щеше да има най-бедната държава?! Вместо да правим пътища, да даваме на пенсионери, на хора с увреждания, 2,5 млрд. живи пари ще дадем за две абсолютно корупционни сделки“, коментира Борисов.