Спор в студиото на „Здравей, България” между Илияна Йотова и евродепутатът Ангел Джамбазки

Протест имаше под прозорците на бежанския център в „Овча купел” в петък. Граждани и патриотичните партии у нас поискаха мигрантите да бъдат изселени извън градовете, а центровете в населените места да се закрият.

Протестът беше организиран от „Атака", НФСБ и ВМРО. Хората от квартала обаче масово отказаха да се включат в недоволството, защото определиха случващото се като „политическа агитация”. 

По темата

Това отново постави въпроса яхват ли политиците недоволството срещу бежанците? 

„Още през септември 2013 година съм поставил въпроса за „Овча купел” в Общинския съвет, когато бях съветник. Оттогава досега излизат 138 становища, декларации, позиции, предложения за закриването на центровете в „Овча купел” и „Военна рампа” и „Враждебна”, заяви Ангел Джамбазки.

Според него не е нормално подобен център да се намира между детска градина, университет и училище. Той отхвърли обвиненията, че протестът е политически.

Според Илияна Йотова от БСП обаче е очевидно, че има политически елемент в протеста.

„Самите организатори вижте кои са”, коментира Йотова.

Според нея обаче е по-важно какво се случва в бежанските лагери.

„Първо, тези места, в които са настанени хората, са абсолютно непригодни. Отправям критика към Столичната община. „Военна рампа” е старо училище, вътре клетките са преградени с чаршафи”, коментира Йотова. „Големият проблем идва оттам, че по 2-3 години чакат да вземат някакъв документ, администрацията не може да смогне да ги обработи. Само от началото на тази година имаме 12 000 нови човека”, обясни Йотова.

Според нея най-важното е да се обработват бързо документите на тези хора.

„В България има доста хора, които са извън обсега на нашите служби – за мен това е по-страшният проблем”, заяви Йотова. „Трябва да търсим решенията, а всеки може да развее знамената”.

И Йотова, и Джамбазки признаха, че стотици българи се оплакват от бежанците. 

Според Джамбазки центровете за бежанци трябва да бъдат изнесени извън населените места. 

"Щяхме да живеем в прекрасно общество, г-н Джамбазки, ако гражданите получаваха такова внимание и в думите им се вслушваха българските политици по всяко време, а не само, когато наближават избори. Нарекохте ме “служебна гражданка на ГЕРБ”, без да съм ничия служебна такава, нито на ГЕРБ, нито на който и да било друг", обясни Неда Дойчинова във видео, представящо правото й на отговор. 

Целия спор гледайте във видеото!