Според синдиката ситуацията с мигрантите у нас ескалира и са нужни конкретни мерки

България не може да е в периферията на Европа и трябва час по-скоро да влезе в Шенген. Това поискаха от КНСБ на форум за бежанците и тяхното приобщаване. 

По темата

Според синдиката ситуацията с мигрантите у нас ескалира с всяка следваща седмица и са нужни конкретни мерки.

Според МВР пък границата ни се охранява добре. Въпреки това обаче сред гражданите се създава определено напрежение и то е заради профила на мигрантите, които влизат в България.

През септември броят на бежанците, които са се опитали да влязат в страната ни, е намаляла с 1/3 спрямо същия период на миналата година. Над 70% от хората, които са преминали границата ни, са млади мъже от Афганистан. Според институциите проблеми за страната създават и децата, които влизат в България без родителите си. Само през юли са регистрирани 144 такива случая.

Подготвят се законодателни промени, според които бежанците, които нямат статут, няма да имат право да се движат извън определена територия. Помощ за справяне с мигрантската ситуация България получи и от европейските лидери. Миналата седмица в Братислава беше договорено страната ни да получи 160 милиона евро. Те ще бъдат изплатени на два пъти.