Огнището е било на дълбочина от 100 километра

Силен трус в Румъния събуди милиони хора в Източна Европа. Земетресението удари тази нощ в района на Вранча.

Според европейско-средиземноморския сеизмологичен институт силата му е била 5,6 по Рихтер. Трусът е усетен в Румъния, Молдова, Украйна, Унгария, Беларус, както и в много части на България. 

По темата

Сред тях - Свищов, Русе, Силистра, Добрич, Варна и дори Велико Търново. Няма данни за разрушения и нанесени щети.

Българските сеизмолози не са регистрирали вторични трусове след труса от 02.00 ч. през нощта. Неговата дълбочина е била от 100 км. По скалата на сеизмолозите това земетресение се определя като умерено силно. Няма информация за пострадали, нито за материални щети в Румъния

Вторичен трус от 3,1 по скалата на Рихтер бе регистрирано в 12:15 часа (местно време). Епицентърът е бил на 139 км северно от столицата Букурещ.

Сеизмолозите не очакват трусът в Румъния да причини силни земетресения у нас

„Земетресението е от около 5,5 по Рихтер и е усетено в почти цяла Северна България. Няма паника в населението. Няма и паднали постройки”, коментира за NOVA Илияна Попова от Сеизмологични институт при БАН.

Вранча е сеизмична зона, а най-силното в историята на румънската област земетресение става на 4 март 1977 г. Трусът е с магнитуд около 7.4 по скалата на Рихтер. Бедствието трае по-малко от минута, но картината е апокалиптична - разрушени са на над 8500 сгради и жертвите са над 1600 души в Румъния и в България.

У нас-най-силно трусът тогава е усетен в Свищов, където според различни източници загиват над 120 души, а десетки сгради са срутени. За последно във Вранча беше ударена от 5,5 по Рихтер през 2014 година. И тогава нямаше пострадали и материални щети.