Нахед Хатар бил застрелян пред съд в Аман

Йорданският писател Нахед Хатар бе убит пред съд в столицата Аман, където се явил на заведено срещу него дело заради споделена във Facebook карикатура, съобщава БГНЕС.

56-годишният Хатар бил прострелян с три куршума. Убиецът е заловен.

По темата

Хатар, който е християнин, е арестуван на 13 август, след като споделил във Facebook карикатура, показваща джихадист в рая. Той бил заобиколен от две жени и се отнасял към Господ като към обикновен слуга. Заповядва да му донесе чаша вино и кашу и нарежда да бъде изпратена чистачка в стаята му. Накрая прави забележка на Бога, че трябва да чука преди да влезе. Карикатурата е озаглавена „Богът на ДАЕШ“ - намек за джихадистите от ИДИЛ.

Йорданските власти обвиниха Хатар в подстрекаване на верски дрязги и обида към исляма, но в началото на септември го освободиха под гаранция.

След вълна от възмущение в социалните мрежи, Хатар изтрил от профила си карикатурата, на която той не е автор. Опитал се да обясни, че творбата осмива терористите и начина, по който те си представят Господ и рая.

Властите в Йордания, която участва в международната коалиция срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия, се страхуват да не би ударите на джихадистите да се стоварят и върху тяхната страна.