Двамата разполагаха с 90 минути, за да убедят американците защо да ги предпочетат пред съперника им

Хилъри Клинтън е вероятният победител от провелия се тази нощ първи публичен телевизионен дебат между двамата основни претенденти за президентския пост в САЩ. Това сочат предварителните данни от няколко проучвания. 

СНИМКИ ОТ ДЕБАТА ВИЖТЕ ТУК

По темата

Диспутът продължи 90 минути. Директният словесен сблъсък между двамата премина с остри критики и взаимни обвинения, но с умерен тон, който само от време на време излизаше извън нормалните граници.

Тръмп отново атакува Клинтън за частния сървър, който е използвала като държавен секретар на Съединените щати. От своя страна бившата първа дама разкритикува Тръмп за предлаганата от него данъчна политика, която по думите ѝ облагодетелства богатите.Основните теми, по които говориха, бяха икономическо развитие, сигурност и външна политика.

Още от самото начало Клинтън се опита да иронизира и предизвика егото на Тръмп, посочвайки, че е започнал бизнеса си с парите на баща си и може би не е толкова успешен колкото се представя.

Той се опита да отвърне на удара, когато беше атакуван, че не е показал данъчните си декларации като всички кандидати преди това.

За анализаторите изглеждаше, че Тръмп падна в капана на Клинтън, но не и за председателя на Републиканската партия Рейнс Прибъс.

„Не, не, въобще. Той се въздържаше. Мисля, че Доналд Търмп се справи чудесно и той показа на американския народ, който иска да избере кандидата на промяната”, заяви Прибъс.

Председателят на Демократическата партия Дона Бразил обаче смята, че победителят е Хилари Клинтън.

„Тази вечер не е само за промяна в умовете на избирателите, а в сърцата им. Тя се представи като кандидат, който има решения на проблемите на хората, а не само да казва грешно, грешно, грешно. Вместо това, аз мисля, че тя се справи фантастично с представянето на нейната визия”, заяви Бразил.

Дали успяха да представят нови идеи за бъдещето на Америка или 90-те минути на дебата минаха в заядливи подмятания е спорно.

 Дебатът се проведе в университета Хофстра в Хемпстед, на Лонг Айлънд.

Репортер: Ясен Дараков