Китайците водят изключително здравословен начин на живот

Да пушиш в перлата на Азия – Хонконг, е почти невъзможно. Огромни глоби заплашват всеки, решил да запали цигара на обществено място. Според статистиката средната продължителност на живот в Хонконг е една от най-високите в Азия. Вместо да пуши, почти всеки китаец практикува гимнастика.

По темата

Още с пристигането, всички биват предупредени, че на летището пушачите не се толерират. Надписи категорично предупреждават, че да се пуши е забранено навсякъде. А глобата -  скромните 5 хиляди хонконгски долара или само 1150 лева.

СНИМКИ ОТ ХОНКОНГ ВИЖТЕ ТУК

Ако те хванат да дърпаш в града, санкцията е 1500 хонконгски долара или 345 лева. В превозните средства и градския транспорт санкцията е почти 3 пъти и половина повече или 1150 лева.

Ако у нас туристическият бизнес се оплаква, че забраната намалявала броя на туристите и застрашавала печалбите, то в Хонконг това не е валидно. За миналата година чуждите туристи са 60 милиона.

Почти невъзможно е да видите китаец да пуши на улицата, колата, бар или ресторант. И не само - те водят изключително здравословен начин на живот. Някои практикуват тайд зи цюан, още известно като тай чи - древно бойно изкуство, в основата на което е философията на даоизма. Има положителен ефект върху костната, имунната, нервната и дихателната системи и намалява стреса. Други пък правят просто гимнастика - на улицата, в градинките, в метрото...