7 милиона души живеят в огромните сгради

Хонконг - мегаполисът с небостъргачите. 7 милиона души живеят в огромните сгради. Възможно ли е да са построени с помощта на бамбуково скеле? Отговора на този въпрос провери екип на NOVA. Живко Константинов с още една любопитна история от своето пътешествие до Хонконг.

От малко рибарско селище Хонконг се превръща в световна икономическа сила. Отпечатък и тласък дава, че мегаполисът е бил британска колония 150 години, до 1997-а, когато Великобритания връща града на Китай в качеството си на свободен административен район със самоуправление и собствена валута. 

По темата

Неслучайно го наричат китайския Ню Йорк. Небостъргачи, търговия, финансови борси. През Хонконг минава 50% от китайския износ. Най-важното за посетителите е, че той е мултикултурен център. Там строителството е на преден план - огромни сгради никнат като гъби.

СНИМКИ НА АЗИАТСКИЯ НЮ ЙОРК МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

До една от най-високите части в Хонконг се стига със стар трамвай. Там се разкрива прекрасна гледка към целия град. Докъдето ти стига погледът - мега високи сгради. Небостъргачите са толкова на гъсто, че ти се струва, че игла да карфица да пуснеш, няма да падне. За сравнение - 10-те микрорайона на „Люлин” в София биха се събрали в около дузина сгради.

Официално 7 милиона и половина жители, които трябва да се поберат понякога в жилища от само по 10 квадрата. И най-фрапиращото - скелетата, с които се строят домовете им гиганти са от... бамбук. И всичко това вързано с найлонови ленти. Представете си стотици китайски строители спайдърмени на бамбуковото скеле. За нас европейците си е истинска атракция.

В Хонконг се намира и най-дългият ескалатор в света – близо 1 километър. Той помага на тези, които работят или живеят по стръмните хълмове на града. Вместо да се мъчиш - просто се возиш.

Ето го и него. 88-етажният небостъргач на международния финансов център със своите 415 метра височина той се нарежда на 7-о място в света. Град, който тепърва ще ни впечатлява с какво ли не.