Компанията не можа да излезе на печалба след появата на iPhone

След 14 години на пазара, канадската компания „Blackberry” обяви, че спира да произвежда смартфони, предаде Би Би Си.

Оказва се, че някогашният лидер на пазара, вече не издържа на конкуренцията на „Apple” и „Samsung”.  

По темата

Спирането на производството не е изненада. Още през май изпълнителният директор на Blackberry” Джон Чен заяви, че от компанията ще се опитат до ceптeмвpи да се върнат към печалба. Това явно не се е случило, защото от „Blackberry” съобщиха, че прехвърлят това производство на външни партньори.

„„Blackberry” не може да запази производството на собствени телефони до безкрай само заради малка част от клиентите си, привърженици на устройства родно производство”, обясни Бен Ууд, анализатор в консултантската компания CCS Insight . „От „Blackberry” не са пазили в тайна факта, че може да се откажат от производството на свои телефони, изнасяйки тази дейност към трета страна. Но всеки, който се заеме с производството на устройствата с марка „Blackberry”, ще се сблъска със същите предизвикателства”.

Очевидно изпълнителният директор на компанията Джон Чен е бил искрен относно бъдещето на производството на телефони от „Blackberry”, казвайки, че ще затвори това производство, ако не стане печелившо. През май той каза, че ще изчака до септември, за да види дали това ще се случи.

„Първият път, когато казах това, беше през септември миналата година”, уточни Джон Чен.

През октомври 2015 година, „Blackberry” произведе първия си смартфон, ползващ операционната система Андроид, вместо собственият си софтуер BB10. От компанията признаха, че устройството е твърде скъпо, за да върви на масовия пазар.