Следващото гласуване за генерален секретар ще е на 5 октомври

Следващото гласуване за генерален секретар на ООН е на 5 октомври. Какви са шансовете на Кристалина Георгиева и чии ще са решаващите гласове?

По темата

На 5 октомври ще бъде първото гласуване с цветни бюлетини. При него петте страни с право на вето вече са ясно обозначени и при преброяването на гласовете се разбира дали някоя от тях предупреждава, че ще наложи вето при окончателния вот.

Държавите с решаващата дума са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ. 

Според неписано правило на организацията генералните секретари се избират на регионален ротационен принцип и единственият непредставен регион до момента е Източна Европа.

Кандидатите от този регион, според делението на ООН, вече са петима - сред тях са двете българки Кристалина Георгиева и Ирина Бокова.

Никога досега начело на организацията не е стояла жена, но след като при последното гласуване в челната тройка са само мъже, шансовете за жена - генерален секретар сякаш все повече намаляват.

Как се стигна до тук?

Ирина Бокова беше официално номинирана в началото на февруари. Заради неубедително представяне след пет предварителни гласувания, днес кабинетът оттегли подкрепата си за нея. Бокова започна с трета позиция при първото гласуване и се срина до шеста при последното.