Състоянието на новороденото е стабилно

Състоянието на новороденото бебе, което късно вчера беше намерено захвърлено между блоковете в столичен квартал, е стабилно. Майката, изоставила детето, също е в болница. Тя до последно отричала, че е била бременна.

Сред боклуците зад блок в жк. „Обеля”, едно момиченце поема първите си глътки въздух. Родено е преди минути - в баня. На шестия етаж в същия блок. Изоставено от майката. И спасено благодарение на силния му плач.

„Сега като си спомня и бебето ми е пред очите. Голо, чисто голо, изнесено и оставено на земята. Беше премръзнало, може би на това са се надявали. Бебето да измръзне, никой да не го чуе и да си умре долу”, разказва Пепа Михайлова.

Пепа и дъщеря й не подозирали, че майката на детето живее само няколко етажа над тях.

По темата

След като изхвърля бебето, майката се прибира у дома заедно с нейната майка и двете ѝ деца.

След като решила така, майката, продължила напред. Часове след като изоставила детето, отишла на преглед.  В болницата, в която преди година родила второто си дете.

„Твърдеше, че идва заради кървене. Дойде си с направление от личния си лекар, от 30-то ДКЦ. Колегата е дал направление и тя идва. Прегледана е, установява се обилно кървене, плацента и остатък от пъпна връв. Аз бях много шокирана от събитията, но тя отричаше, че е раждала. Не беше шок, категорично, това си беше адекватно действие, в адекватно състояние”, обясни д-р Мария Чорбева.

Така истината излязла наяве. Съседите разбрали, че изоставеното дете е родено от съседката им - Цветанка.

„Комшийка се е качвала и горе спалнята е била цялата в кръв”, разказва Пепа Михайлова.

В това време животът на роденото от Цветанка момиченце е спасен.

„До този момент тя не е попитала за бебето нито веднъж, не е проявила никакъв интерес”, обясни д-р Мария Чорбева.

Цветанка има и други две деца. Последната си бременност обаче криела.

„Говорила съм с майка ѝ, тя каза, че не е бременна. Помислих, че е някаква киста, но не допусках, че е това”, разказва Гета Велева.

Роднините на Цветанка не пожелаха да обяснят защо никой от тях не е спрял жената да изхвърли бебето си на улицата.

А следователите работят. Работят и социалните, които вече са извели от семейството другите две деца на Цветанка - момиченце на 5 години и момченце на година и два месеца.