Според очевидци машинистът изобщо не е опитал да спре

Пътнически влак се вряза в гара в град Хоубоукън в американския щат Ню Джърси, съобщава Fox News.

СНИМКИ ОТ МЕСТОПРОИЗШЕСТВИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Поне сто души са ранени, а един човек е загинал.  Състоянието на част от пострадалите е сериозно. Все още не е ясна конкретната причина за жестокия инцидент. Според очевидци машинистът изобщо не се е опитал да спре.

Инцидентът станал около 8.30 часа местно време (15.30 часа българско време), в час пик за Хоубоукън.

Композицията излязла от релсите с пълна скорост и се врязала в перона, разрушавайки металните колони на навеса. Кадри от вътрешността на покритата гара показаха преобърнати вагони, наглед без повреди. 

На терминала, който е основен за прекосяване на река Хъдзън, са нанесени огромни материални щети. Част от покрива се е срутила, а един от вагоните се е врязъл в множеството чакащи хора.

Според очевидци във влака е имало над 250 пътници.  Повечето от пострадалите се намирали в първия вагон, върху който паднал навеса. Много от тях са тежко ранени.

"Хората пред мен бяха тежко ранени. Чух писъци от първия вагон. Имаше заклещени. Не можеха да излязат. Кондукторът успя да ни изведе. Един мъж отвори аварийно вратата, за да излезем", сподели жена, пътувала във влака по време на инцидента. 

"Когато слязохме, видях, че има блокирани хора и те трябва да излизат през прозорците. Полицаи се опитваха да ги спасят. Тогава дойде кондуктор, чието лице беше цялото в кръв. Имаше още много ранени, някои тежко", разказа тя. 

"Помагах на хората, които могат да ходят, да излязат навън. Ситуацията не беше никак добра. Таванът беше се срутил върху  част от влака. Имаше кабели, тръби с вода, навсякъде падаха предмети", разказа мъж, притекъл се на помощ на ранените.

Губернаторът на щата Крис Кристи съобщи, че няма никакви свидетелства, че произшествието е нещо повече от железопътен инцидент. Властите са започнали мащабно разследване и за сега се фокусират върху две версии – грешка или здравословен проблем на машиниста или повредени индикатори за скорост. В зоната на гарата тя е трябвало да бъде между 5 и 8 километра в час, а очевидци, работещи на гарата казват, че влакът с  е движил със скорост около 45 километра в час.

Телевизия NBC съобщи, че влакът не е бил оборудван със специална спирачна система, която трябва автоматично да намалява скоростта при приближаване на гара, ако тя е над допустима при такива случаи.

Хоубоукън се намира на западния бряг на река Хъдсън, срещу манхатънските квартали Гринич вилидж и Челси. Гарата е на крайбрежната алея, северно от тунела "Холанд" под реката. Пътуващите от щата Ню Джърси за град Ню Йорк обикновено използват гарата в Хоубоукън, за да се прекачат на друг влак или на ферибот за Манхатън, посочва БТА. 

По темата работиха международния редактор  Александрина Аврамова и кореспондентът ни в САЩ Ясен Дараков

Снимки: Getty Images/Twitter