На церемонията присъстваха много световни лидери

Изключителни мерки за сигурност на погребението на Шимон Перес. Десетки лидери от цял свят пристигнаха тази сутрин в Израел, за да отдадат последна почит на нобеловия лауреат. 

СНИМКИ ОТ ПОКЛОНЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

8000 полицаи и военни са извикани в Йерусалим, за да подпомогнат за опазване на реда и сигурността, а рано тази сутрин са извършени и превантивни арести на подозрителни лица. 

По темата

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и палестинският му колега Махмуд Абас стиснаха ръце преди началото на погребението на бившия израелски държавен глава. „Радвам се да ви видя. Дълго време не сме се виждали“, каза на лош английски Абас. Кадри от ръкостискането между двамата бяха публикувани от говорителя на Нетаняху.

В четвъртък Абас потвърди присъствието си на церемонията, на която беше поканен от израелския министър-председател.

Предишният път, в който двамата лидери стиснаха ръце, беше за първи път от пет години по време на срещата им в рамките на Конференцията на ООН за климата в Париж през ноември 2015 г.

През 2010 г. с провал завърши поредният кръг от преговори по регулирането на израелско-палестинския конфликт. Мирният процес беше подновен с американска помощ през 2013 г., но девет месеца беше прекъснат без осъществен напредък.

Освен палестинския държавен глава, на погребението на Перес пристигна и американският президент Барак Обама, френският му колега Франсоа Оланд, британският принц Чарлс, Бил Клинтън, както и редица други световни лидери. На погребението присъстваха и председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова и българският президент Росен Плевнелиев. Само една държава от Близкия Изток - Йордания изпрати официален представител.

В региона наследството на Шимон Перес не е еднозначно. От една страна името му стои под първото мирно споразумение между израелци и палестинци.

От друга страна той даде заповед за военна операция срещу Бейрут, при която загинаха стотици цивилни. 

Бившият президент и носител на Нобелова награда за мир почина преди два дни на 93-годишна възраст. Преди смъртта си Шимон Перес остави детайлни указания, включително да бъде погребан в гробището Херцел край Ерусалим.