Космическата одисея, продължила повече от 12 г., приключва с успешно 24-месечно ескортиране на кометата

Започна обратното броене за европейската сонда "Розета", която ще започне продължително спускане към кометата Чурюмов-Герасименко до очаквания финален сблъсък с повърхността й, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

С това ще бъде сложен край на космическа одисея, продължила повече от 12 години и приключила с успешно 24-месечно ескортиране на кометата.

Мисията "Розета", планирана през 1993 г. от Европейската космическа агенция, цели да се опознае по-добре формирането на Слънчевата система. Кометите, формирали се преди 4,5 милиарда години, са сред най-примитивните обекти в Слънчевата система.

Мисията на стойност 1,4 милиарда евро позволи да се съберат много данни, които години наред ще бъдат изследвани от учените. Тя бе белязана и от перипетии, свързани със спускаемия модул "Фила", който на 12 ноември 2014 г. извърши първото кацане на повърхността на комета. От юли 2015 г. модулът "замлъкна". Местонахождението му бе открито от сондата в началото на септември т.г.

След като бе изстреляна през 2004 г. и измина над 7 милиарда км, "Розета" от август 2014 г. ескортира Чурюмов-Герасименко, която се отдалечава все повече от Слънцето. Сблъсъкът на сондата с кометата ще стане на повече от 700 милиона км от Земята.

В четвъртък вечерта към 20.50 ч. по Гринуич, когато бе на около 20 км от кометата, сондата включи двигателите си за три минути, за да бъде изведена на траектория, която позволява директен сблъсък с Чурюмов-Герасименко. След това сондата започна бавно над 14-часово спускане.

При проектирането на сондата не е предвидено тя да извърши меко кацане. Инженерите обаче са направили нужното, за да може сблъсъкът й с кометата да е контролиран. Очаква се "Розета" да се блъсне в Чурюмов-Герасименко днес към 11.20 ч. по Гринуич.