Може би сбърках, трябваше да разтуря кабинета, допълни още бившият премиер

„Кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС беше политическо решение. Преди три години ви го казах, сега ви казвам същото. Съжалявам, че няма стенограма. Може би съм сбъркал, като съм изпълнил това политическо решение. Може би трябваше да разтуря кабинета”, каза в „Здравей, България” кандидатът за президент Пламен Орешарски. Според него решението, което е взето преди три години, е било грешка.

По темата

„Кандидатирам се за президент, защото отговарям на очакванията на много български граждани. Предлагали са ми да ме издигнат за президент – и от ляво, и от дясно. Аз се кандидатирам сам”, заяви бившият премиер и допълни, че ще има много по-голям успех на предстоящите избори, отколкото се предполага.

На въпрос как коментира версиите, че ДПС седи зад неговата кандидатура и че го прави, защото е удобен на ГЕРБ, той отговори, че всеки прави свои сметки. „Това е лично решение, направено на базата на мои разсъждения, че страната ни може да премине с минимални щети през следващите няколко години. Това, което предстои за страната ни не е добро”, отговори Орешарски. Преди да вземе това решение той е мислел, че нямаме шансове като общество и  като държава. „Страната ни се намира в институционален разпад”, добави той.

„Има  много хора, които ме харесват. Отговарям на очакванията на много български граждани. Защо не цитирате добрите мнения за мен? Имах многобройни поздравления, когато хората разбраха, че ще се кандидатирам за президент”, каза кандидатът за президент.

Относно номинацията на Кристалина Георгиева за шеф на ООН и оттеглянето на подкрепата от Ирина Бокова той отговори, че би се радвал българка да заеме този пост. „Боли ме, че моето правителство излага България пред света. Не се прави така. Може би е направено под някакъв натиск”, смята Орешарски.Попитан срещу кого би искал да се изправи в дебат за поста президент той отговори, че уважава всички опоненти и е готов да се изправи срещу всеки.

"Кристалина няма шансове за шеф ООН. Имам достатъчно връзки и информация и го знам. Шансът й е наистина минимален", сподели бившият премиер относно рокадата между двете дами.

За аферата "Червеи" бившият премиер заяви, че и сега има подслушване. 

Цялото интервю гледайте във видеото.