Това обявиха от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол

Младежите от Стара Загора, които платиха 8,5 млн. лева за дипломатическия клуб „Бояна” в столицата, са внесли в срок две изискани от тях декларации. Това съобщиха от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) на официалната си интернет страница.

По темата

Спечелилият търга „Ексклузив Уеб Дизайн“ ЕООД трябвало да представи документи за произхода на средствата по Закона за приватизация и следприватизационен контрол и по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Дипломатическият клуб "Бояна“ беше продаден като обособена част от Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС). Сделката предизвика скандален отзвук, тъй като тримата собственици на "Ексклузив Уеб Дизайн“ - на възраст от 20 до 24 години, са регистрирали фирмата си с 3 лева уставен капитал.

Бащата на 21-годишната управителка на фирмата обясни, че парите дошли от „щедри съдружници”. Ванеса Тодорова и съдружниците й, които са студенти, били умни и амбициозни и така спечелили доверието на добри хора, които им дали огромната сума.

Междувременно в АПСК е постъпило писмо от Националната агенция по приходите (НАП) с искане за предоставяне на информация и документи, касаещи целия ход на приватизационната продажба, включително и двете декларации”, съобщават още от агенцията. Най-вероятно въпросните документи вече са предоставени на данъчните.

От агенцията отбелязват още, че именно НАП е органът, който може да извърши проверката и да направи компетентна преценка.

По време на парламентарния контрол в петък вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че сделката за Дипломатическия клуб е правно коректна. Той призна обаче, че има проблеми в закона за приватизация. Трябвало да се обяви кои обособени части от фирми от забранителния списък могат да се продават.