Идеята засяга учащите по държавна поръчка

Нови правила в университетите. Бизнесът иска студентите държавна поръчка да работят задължително в България в първите години след завършването си.

По темата

Идеята е студентите - държавна поръчка – да са длъжни да работят в страната минимум между 3 и 5 години. А тези, които решат да заминат в чужбина, да възстановят парите, които са платени от бюджета за тяхното обучение.

Предложението на две от големите работодателски организации среща подкрепата на част от ректорите, но не и на студентите. Учащите настояват държавата да гарантира работа по специалността им.

"Държавата трябва да осигури повече възможности за младите хора, а не да ги принуждава да остават на сила 2-3 години. Тя трябва да ги изкушава да работят цял живот в страната си", смята Яна Вангелова. 

Вариантите – платени стажове, опрощаване на заеми за обучение или приоритетно финансиране на специалностите с най-добри резултати за икономиката.

"Ако бизнесът чувства потребност от добре подготвени кадри в България, трябва да предложи и по-добри условия. Но като не намират добре платената работа при нас, тръгват да търсят щастието навън", коментира проф. Любен Тотев от Съвета на ректорите. 

Резерви към идеята на бизнеса засега имат и от министерството на образованието, тъй като забрана за работа на висшистите ни зад граница нарушавало правото ни на свободно пътуване в ЕС.