Коментарът на спортистите е по повод по-ниските им премии в сравнение с тези на здравите атлети

Чувстваме се различни от здравите атлети, а това не е нормално”. Това казаха в ефира на „Събуди се” параолимпийците ни Радослав Златанов (лека атлетика) и Денислав Коджабашев (тенис на маса).

По темата

Повод за коментара на спортистите е фактът, че параолимпийци и един от треньорите внесоха жалби в Комисията за защита от дискриминация заради пет пъти по-ниските премии за медалистите от Рио 2016 в сравнение с бонусите за здравите атлети.

Новината за това дойде броени дни преди началото на Параолимпиадата.

Когато разбрах как сме оценени, се почувствах унизен”, каза Коджабашев.

От спортното ни министерство заявиха, че Параолимпиадата е различно състезание от Олимпиадата и това е причината за различните стойности на премиите. Освен това, бонусите у нас били едни от високите в световен мащаб.

"Решението за размера на премиите за параолимпийци е взето на база на предложение от комисия, в която са взели участие представители на ММС, БОК, спортни федерации и Българската параолимпийска асоциация. Водещият принцип при вземането на решение за определяне на размера на премиите е да не бъде подценяван труда им и затова те са приравнени на най-високите премии извън Олимпийските игри – световни първенства в олимпийски спортове. Повече от месец след обявяването на премиите за призови класирани от Параолимпийските игри нито един представител на параолимпийците не се е свързал официално с ММС, за да изрази несъгласието си от техния размер или да поиска увеличаването им", се казва в официалната позиция на спортното ведомство..

Още по темата гледайте във видеото.