Започна празникът на плодородието

Рогът на изобилието се изсипа на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил. В градът започна деветият празник на плодородието. Продукцията си, дар от плодородното кюстендилско поле, изложиха съставните села, детски градини, НПО, представени бяха екологично чисти храни и традиционните домашно-приготвени туршии, предаде БГНЕС.

Празникът на плодородието се явява като наследник на първия овощарски събор, проведен в града преди 120 години.

На щандовете може да се видят огромни плодове и зеленчуци, украсени и изрисувани тикви, круши-таралежи, кошници и каручки от издълбани тикви, много грозде, люти чушки, праз, пипер и много други.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Десетки бяха щандовете с изложената продукция, на площад „Велбъжд” можеше да се види всичко-от традиционната за Кюстендил ябълка, до огромните тикви и зелки.

По темата

Всички щандове бяха украсени с много фантазия, погледът грабваше картината, направена от житни зърна на село Драговищица. 

На щанда на село Багренци гостите посрещаше богинята на плодородието, облечена в народна носия и държаща в ръцете си ябълка и погача.

На щанда на село Нов чифлик се мъдреха две огромни и може би най-големите тикви, съответно с тежест от 58 и 42 кг. След направеното разузнаване щандовете на „конкуренцията”, горните новите чифликчии бяха сигурни, че техните тикви са най-големите. На щанда им със зърна от боб, малки зелени домати и дренки бе изобразен националният трибагреник. Другата изненада на този щанд бяха дългите над метър декоративни тикви. Огромна зелка, поставена в кофа с вода пък бе атракцията пред щанда на с. Гърляно. На щанда на селото имаше два слепени като сиамски близнаци огромни картофа. Любуващите се на щанда им ги определиха като целуващи се мечета.

Най-голяма пък бе тиквата-тип „балка” на щанда на с. Слокощица.

Пред щанда на село Жабокрът, известно в зимния период с невероятните си кукери, млади момичета в народни носии чоплеха царевица.

На празника на плодородието бе отделено място за екологично чисти храни, както и на традиционната домашно-произведена зимнина.

Празникът на плодородието бе съпътстван от богата музикална програма, с участието на детски и самодейни формации.