"Подавам оставка, ако гласовете „за“ квотите се окажат повече", заяви унгарският премиер

„Очаквам и други държави от ЕС да последват унгарския референдум за бежанските квоти”, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, след като гласува на референдума за мигрантските квоти, съобщава БГНЕС. Той допълни, че се гордее, че стрната му е пионер в това отношение.

По темата

Той не изключи възможността за поправки в конституцията, но за него този въпрос е от второстепенно значение в преговорите с Брюксел. По думите му те ще бъдат насочени преди всичко към това „Унгария да не бъде задължена да настанява хора, чието идване ние не желаем“, и правото за вземане на такова решение да имат властите в страната.

„Ако ЕС е демократично общество, той трябва да приеме решението на унгарците“, категоричен е Орбан.

Премиерът заяви, че ще подаде оставка, ако победят привържениците на квотите.

По думите му решаващият момент ще бъде, ако гласовете „против“ бъдат повече от гласовете „за“ квотите. Победата на гласовете "против" ще даде достатъчно легитимност на действията на парламента и правителството, дори ако референдумът се окаже нелегитимен.

„Един легитимен референдум е по-добре от нелегитимен, но така или иначе ще има законодателни последици, защото ние поехме задължението да предоставим на парламента изключителното право да решава с кого унгарците искат да живеят“, заяви Орбан.

„Ние ще направим това независимо дали референдумът бъде признат за легитимен. Има само едно условие - за победата е достатъчно гласовете “против” да бъдат дори с един повече от гласовете „за“, каза още Орбан.

В Унгария се провежда референдум за квотите на Евросъюза за приемането на мигранти. Гражданите трябва да отговорят на следния въпрос: „Искате ли да разрешите на ЕС да взема решения за преселването на лица, които не са унгарски граждани, на територията на Унгария без съгласието на парламента?“.

Гласуването ще бъде признато за легитимно, ако избирателната активност е по-голяма от 50%. По данни на социологическите анкети, почти 70% от гражданите ще гласуват срещу задължителните квоти. Резултатите от референдума няма да имат юридическа сила за ЕС, но правителството в Будапеща може да поиска да бъдат внесени промени в Лисабонския договор, изключвайки от него правилата, регулиращи миграцията.

Почти 1 881 856 души или 23,56% вече са гласували на референдума за квотите на ЕС за заселване на бежанци в Унгария, съобщиха от Централната избирателна комисия, цитирана от БТА.

За сравнение на парламентарните избори през 2014 година към средата на деня активността е била почти 34 на сто.

Председателят на крайнодясната партия Йоббик Габор Вона каза, че ако референдумът бъде признат за несъстоял се, ще излезе, че страната просто е похарчила около 36 милиона долара  за "проучване на общественото мнение". Според Вона в този случай Унгария няма да може да се откаже от квотите на ЕС за прием на бежанци и референдумът ще се превърне в "коз в ръцете на Брюксел".