Това заяви британският министър на международната търговия Лиъм Фокс

„Великобритания има приоритет да постигне най-доброто споразумение за излизане на страната от Европейския съюз, а не да намери най-бързия път за напускане на съюза”, заяви британският министър на международната търговия Лиъм Фокс, съобщи от Ройтерс, пише БГНЕС.

По темата

"Това, върху което трябва да се съсредоточим, е качеството на отношенията, които ще имаме впоследствие", отговори Фокс, запитан дали Великобритания ще напусне ЕС до 2020 година.

Лиъм Фокс изтъкна, че преговорите за напускането на ЕС в правителството текат, но не са публични. Той добави, че има различни възможни опции за Brexit.

По думите му, няма да бъде необходимо Великобритания да кандидатства отново за член на Световната търговска организация (СТО), след като напусне Евросъюза.

По-рано днес министър-председателката Тереза Мей обяви, че до края на март 2017 година Обединеното кралство ще активира член 50 от Лисабонския договор за напускането на ЕС.

На годишния конгрес на консерваторите министърът, отговарящ за Brexit Дейвид Дейвис увери, че Великобритания ще се стреми да получи възможно най-свободни търговски условия с ЕС в преговорите за излизането й от ЕС, "без да предаваме инструкцията, получена от британския народ да поемем контрола на собствените си дела".