Победителят ще бъде обявен на 7 октомври

От днес започва седмицата на Нобеловите награди.По желание на Алфред Нобел наградите на неговото име са за най-важните открития в областта на физиката, химията, медицината, за литературни постижения и за мир. 

Един от най-обсъжданите призове всяка година е именно Нобеловата награда за мир. Победителят ще бъде обявен на 7 октомври, а наградата ще бъде връчена на специална церемония на 10 декември. За почетното отличеи има 376 кандидата, от които 228 личности и 148 организации. 

По темата

 Сред възможните носители тази година са авторите на мирното споразумение в Колумбия, с което трябваше да се сложи край на 50-годишен конфликт, при който загинаха над 220 000 души, а осем милиона души бяха принудени да напуснат домовете си. 

На проведения в неделя референдум обаче колумбийците отхвърлиха мирното споразумение между правителството и бунтовническата организация Революционни въоръжени сили на Колумбия. Часове по-късно президентът на страната Хуан Мануел Сантос заяви, че признава резултатите от националното допитване, но уточни, че  прекратяването на огъня между правителството и ФАРК засега остава в сила. Все още обаче не е ясно какво следва от тук нататък. 

Наградата може да отиде и при руската активистка за човешки права Светлана Ганушкина, работила по някои от най-наболелите проблеми в наши дни, като правата на бежанците и мигрантите

Много вероятно е обаче тя да бъде присъдена и на  "Белите каски" - група, основана пре 2013 година  с цел подпомагане на области в Сирия, в които липсват структури за оказване на спешна помощ. Тя се е посветила на спасяване на цивилни в контролираните от бунтовниците източни части на сирийския град Алепо, подложен на жестоки въздушни бомбардировки.

През последните месеци "Белите каски" привлякоха световното внимание с участието си в спасителни операции в райони на бойни действия, в резултат на което загинаха 145 от членовете на групата. 

Комитетът може също да пожелае да присъди наградата за споразумението между Иран и групата "5+1" за ограничаване на ядрения капацитет на Техеран в замяна на премахването на някои санкции. 

Гръцката академия на науките пък е предложила трима души от името на жителите на гръцките острови, оказвали помощ на мигрантите в Егейско море. Триото се състои от гръцките доброволци Емилия Камвисис и Стратис Валиамос и американската актриса и носителка на "Оскар" Сюзан Сарандън, която повдигна въпроса за тежкото положение на мигрантите в публичното пространство.