Според синоптици това се случва за първи път от откриването й

Взето е решение да бъде закрита метеорологичната станция на НИМХ на връх Мусала. Това съобщи служител на института във Facebook. 

За консервирането на първата високопланинска синоптична станция у нас сигнализираха хората, които и в най-студените зими дежурят там. В социалната мрежа те трогнаха хиляди със своето прощално послание.

"Явно че ние ще сме поредният съсипан обект от национално значение поради безхаберие и безстопанственост. Жалко. Затварят ни. Загубата ще е за всички", гласи съобщението, публикувано преди ден.

Станция "Мусала" е единствената на Балканите, построена на такава височина. На всеки три часа предава данни за температура, атмосферно налягане, облачност и валежи. Показанията се ползват от метеоролозите по целия свят.

Без показанията от Мусала българската наука, от която се очаква да прави сериозни анализи, ще остане без изходен материал.

Станцията няма да бъде затворена, а консервирана до май следващата година, обясниха от БАН. От необходимите пет души за работа на съоръжението, един бил в процес на напускане, а втори загинал наскоро, докато слизал от върха.

Годишната издръжка на станцията е 50 хиляди лева, уточниха от БАН. В случая обаче издръжката не била причина за временното закриване на съоръжението. Очаква се то да заработи отново през май следващата година.