Тя беше изслушана от Общото събрание на ООН

„Това е време на несигурност, но е и време за смелост. Не можем да отстъпим пред крайната бедност. Не можем да отстъпим пред промените в климата. Не можем да отстъпим пред конфликтите. Ако имам честта да поведа тази велика организация, ще направя това с независимост, единство, състрадание и безмилостен устрем към резултатите”. Това заяви българският кандидат за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева. Изслушването ѝ пред Общото събрание на организацията започна точно в 18:00 часа българско време и продължи около 2 часа.

„Много съм благодарна за възможността да се представя като кандидат за генерален секретар на ООН”, заяви още в началото Георгиева. „Признавам, че влязох късно в този изключително важен процес. Искаше ми се да е по-рано”. 

„Като другите кандидати от Източна Европа, аз бях свидетел на изключително големи икономически и политически промени. С нашето отваряне към света, нашите страни станаха много по-активни членове на международната общност”, заяви Георгиева и изтъкна, че самата тя има опит в международни организации като Световната банка и Европейската комисия.

След това Георгиева очерта основните теми от дневния ред на ООН – климатичните промени, финансирането в полза на развитието, военни конфликти, хуманитарната помощ.

По темата

Тя разказа и история от времето, когато е била еврокомисар по хуманитарните въпроси. Тогава тя се разхождала в София с 18-месечната си внучка - щастливо, здраво, шумно бебе. А само ден след това трябвало да бъде в болница в Сахел, в която е имало 14 недохранени деца. Били толкова слаби, че дори нямали сили да плачат. По думите ѝ те са били толкова тихи, че било дори зловещо.

„Никога няма да го забравя. В богат свят като нашия това не трябва да се случва”, заяви Георгиева. 

Що се отнася до тероризма, Георгиева заяви, че трябва да се работи за намаляване на рисковете. Освен това трябва да се осигури мир и работни места в страните, от които бягат хиляди хора, но трябва и да се помага на страните, в които така или иначе отиват мигрантите.

Тя призова ООН да бъде ефикасна и иновативна организация. 

До финала на надпреварата остават броени дни. А лобирането за кандидатите тече с пълна сила. Според българския премиер обаче, изходът от гласуването зависи само от две държави. 

„Накрая трябва руснаците и американците да седнат и да се разберат кой е. Ако това не го съзнаваме и си мислим, че кандидатът е от такова значение, много се лъжете", заяви Борисов.

Кристалина Георгиева, която в момента е заместник-председател на Европейската комисия, се включи в надпреварата за най-висшия пост в ООН преди по-малко от седмица. На първите пет предварителни гласувания в Съвета за сигурност убедително начело беше португалският бивш премиер и бивш върховен комисар на Световната организация за бежанците Антониу Гутериш.

Следващият кръг ще се състои в сряда. Тогава ще се гласува с цветни бюлетини и ще стане ясно дали някоя от постоянните страни-членки на Съвета възнамерява да наложи вето на някой от кандидатите.

За да бъде избран, новият генерален секретар на ООН трябва да получи поне 9 гласа "за" от 15-те държави в Съвета и да няма нито един глас "против" от 5-те постоянни членки - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Според премиера Борисов обаче, изказвания на президента Плевнелиев са влошили отношенията ни с Русия, чийто глас е изключително важен.