Защо залогът е управлението на страната?

Съдбата на правителството - в ръцете на Цецка Цачева. Кабинетът "Борисов" си тръгва, ако тя не спечели най-много гласове на първия тур на изборите. Това предупреди премиерът ден, след като обяви официално кандидатурата на Цачева за „Дондуков” 2.

Бойко Борисов не за първи път се заканва, че ще хвърли оставка, ако кандидатът на ГЕРБ загуби тези президентски избори. Като че ли обаче залогът сега се вдига. 

По темата

Още преди коментарите от противници и анализатори, че Цачева е слаба кандидатура да са утихнали, Борисов й вдигна летвата. Довчера обещаваше оставка при загуба по принцип, от днес:

„На първи тур ако загубим, подавам оставка”, заяви премиерът.

Градацията в заканите на Борисов му навлече слуховете, че сам си търси предсрочни избори. Междувременно оценките на опозицията, че кандидатурата на ГЕРБ е слаба продължиха и днес. Този път с упреци към премиера.

„ГЕРБ изглеждат слаби. От юли те изчакват, правят сметки, излъчват слабост. За нас тази кандидатура е слаба”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Генерал Румен Радев ми е козирувал, нашият опонент е Илияна Йотова – тя е БСП. Кандидатурата на Орешарски е пряка атака срещу нас. Пламен Орешарски е най-омразният за ГЕРБ човек с щетите, които нанесе на държавата с неговото управление. Надали има здравомислещ човек, който си мисли, че Орешарски може да спечели тези избори", каза още Борисов.

Според БСП премиерът не е издигнал по-рейтинговите, по неговите думи, Фандъкова и Николов, защото се страхува, че няма да спечели кметските им постове отново. А така ще загуби власт и пари. Относно нападките по адрес на визията и качествата на Цачева, Борисов също не си замълча.

„Кой е грозен, кой е с очила, кой е с пола? По-обидното за нашите региони е да си мъж под чехъл. Жена да те командва да те командва”, коментира той.

Докато кандидатът за президент на ГЕРБ получаваше наставления и защита, настоящият - Росен Плевнелиев, си навлече забележки.

„Грешката му е, че правейки се на ястреб, до голяма степен влоши отношенията с Русия”, заяви Бойко Борисов.

„Президентът Плевнелиев не е удобното извинение за липсата на кампания от политическите партии. Но моля излезте и кажете вие какво ще свършите”, коментира държавният глава.

Иначе опозицията също се включи в залозите. Корнелия Нинова също обеща, че ще поеме отговорност при загуба на генерал Румен Радев, но не уточни каква точно ще е тя.

Кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ беше регистрирана в ЦИК и с това на практика битката започна. Роди се обаче един друг въпрос – кой ще наследи Цецка Цачева на председателското място в парламента, в случай че тя спечели президентските избори. Имената, около които се спекулира, са това на Димитър Главчев, който е неин заместник в момента, както и това на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Друго име е това на Десислава Атанасова.