Ще се сложи ли край на дългите почивки?

Край на дългите почивки. Бизнесът настоява да се забрани сливането на празничните дни и да отпадне работната събота. За да се премахнат работните съботи, трябва да изчезнат и почивките. Затова работодателите искат правителството вече да не слива почивни дни. 

По темата

Според бизнеса така се оформяли почти три месеца годишно - май, септември и декември, които предприемачите почти отписват, защото от почивка служителите нямат сили за работа.

Синдикатите обаче уверяват, че има по-важни задачи за решаване в икономиката, а с отработването на съботите по-скоро сме свикнали.

Иван Колев управлява 200 души в производството и търговията с обувки. Заради сливането на почивките, търпи загуби. В магазините - защото купувачи няма. В производството - хората са там тялом, но духом е събота. За администрацията въобще не говори. В работна събота ги пуска два часа по-рано.

По Великден и Гергьовден българският бизнес е загубил между 300 и 400 млн. лв. заради празнуване. Единствените печеливши са в туризма, транспорта и търговията, но те са 10% от икономиката. Синдикатите обаче уверяват, че сме си свикнали и така.

Кои празници и дали да се сливат с делници предлага Социалното министерство. Министър Зорница Русинова е възложила на експертите си да помислят за нови варианти, които да устройват и бизнеса, и работниците.